Dr. habil. Kollár Csaba PhD. biztonságtudomány,mesterséges intelligencia,tudomány Témahirdetés az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában (2)

Témahirdetés az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában (2)

A mesterséges intelligencia hatása a biztonságtechnikára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kollár Csaba
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem – Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar – 1081 Budapest, Népszínház utca 8.
helyszín rövidítés: ÓEBGK

A kutatási téma leírása:

A mesterséges intelligencia és a kapcsolódó technológiái (big data analitika, vezetékes és vezeték nélküli hálózatok, kiterjesztett és kevert valóságok, IoT, IIoT és szenzorhálózatok, felhő alapú számítástechnika, robotok, drónok, stb.) az élet szinte valamennyi területén – így a biztonságtechnikában is – megjelentek, köszönhetően a számítási kapacitások exponenciális növekedésének, a rendelkezésre álló robusztus adatmennyiségnek, illetve a fejlett és folyamatosan fejlődő (tanuló)algoritmusoknak. A téma kutatása kiterjed többek között a mesterséges intelligencia léptékeire, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiák biztonságtechnikában történő felhasználására, a biztonságtechnikához közvetlenül, vagy közvetetten kötődő területek vizsgálatára (pl.: arc-, alak-, mozgás-, szövegfelismerés, csalásdetektálás), a különböző prediktív modellek kutatására, a biztonságtechnikában alkalmazott mesterséges intelligencia Sheridan-skála (és/vagy más releváns skála) szerinti fejlettségének a vizsgálatára.

Kutatási célok:
1. A hazai és külföldi releváns szakirodalom feldolgozása.
2. A mesterséges intelligencia fejlettségének vizsgálata a biztonságtechnika területén.
3. Kutatási eredmények és/vagy szimulációs modellek segítségével rámutatni a mesterséges intelligencia hatására a biztonságtechnika jelenére és jövőre.
4. A hazai és a külföldi biztonságtechnikai és magánbiztonsági cégek mesterséges intelligenciához kötődő technikai-technológiai adaptációs szintjének a vizsgálata.
5. Olyan releváns és a gyakorlatban is alkalmazható mesterséges intelligencia megoldások kidolgozása a biztonságtechnika területén, amelyek házzá tudnak járulni egy jobb és biztonságosabb világ megteremtéséhez.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol B2
további elvárások:
Nyitottság a fizetős és szabadon elérhető, releváns szoftverek alapos megismerésére és elsajátítására

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

Related Post