Bemutatkozás

Dr. Kollár Csaba PhD kibernetikus

Dr. Kollár Csaba PhD, kibernetikus vagyok. Végzettségeimet tekintve kommunikációtechnikai mérnök, okleveles kommunikációs szakember, okleveles színdinamikai szakmérnök, foglalkoztatási rehabilitációs, humán és műszaki szaktanácsadó és szakmérnök, elektronikus információbiztonsági vezető. 2007-ben summa cum laude minősítéssel védtem meg közgazdaságtudományi doktori disszertációmat, mely a fogyasztói csoportkultúra és az info-kommunikációs társadalom kapcsolatát vizsgálta. Jelenleg az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában gyarapítom ismereteimet.

Több mint huszonöt éve dolgozom szakíróként, illetve szakújságíróként. Számos könyvet, könyvfejezetet, tanulmányt, cikket, kutatási jelentést írtam. Éveken keresztül voltam a prim.hu rovatvezetője, ahol a digitális korral, kiemelten a mobil trendekkel foglalkoztam. Szakírói munkámat a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Marketing Szövetség az Év marketing szakcikke pályázaton III. helyezéssel ismerte el. Írásaim, tanulmányaim, kutatási eredményeim, valamint előadásaim prezentációi a Magyar Tudományos Művek Tárában kerültek összegyűjtésre.

Közel húsz éves kutatási tapasztalatom van az online és offline, kvalitatív, kvantitatív és vegyes módszerek alkalmazása területén. Többek között a digitális kor múzeumlátogatási szokásainak változásával, a kiégés (burnout szindróma) kezelésének komplex terápiájával, a vállalati egészségtervvel, a médiaterrorizmussal, az info-kommunikációs társadalom fogyasztói csoportkultúrájával, a digitális munkahely információbiztonsági veszélyeivel, az internetes tanácsadással, az ember-robot interakcióval, az okosvárosokkal, az okosházakkal – és épületekkel (domotika), a szervezeti információbiztonsággal, az információbiztonság-tudatosság fejlesztésével, az atipikus foglalkoztatás lehetőségeivel, a vezetők információbiztonság iránti elköteleződésével, a társadalmi kredit rendszerével, a mesterséges intelligenciával, illetve a kiterjesztett valósággal foglalkozom. Kutatási eredményeimet rendszeres osztom meg hazai és nemzetközi szakmai-tudományos konferenciákon.

1994 óta tartok tréningeket, 1999 óta dolgozom tanácsadóként, 2014 óta üzleti caochként, 2016 óta az Igazságügyi Minisztérium regisztrált mediátoraként. Több szakmai szervezet (Magyar Hadtudományi Társaság, Humán Szakemberek Országos Szövetsége, Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Non-profit Kft.) minősített szakértője vagyok.

Több mint tíz éve veszek részt a szakmai (OKJ-s) vizsgákon vizsgaelnökként, illetve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére a vizsgabizottság tagjaként.

2003 óta dolgozom oktatóként a felsőoktatásban, melynek fontosabb helyszínei: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola, Szent István Egyetem Vezetéstudományi Tanszék, Nyugat-magyarországi Egyetem Vezetés-szervezési és Marketing Intézet, Budapesti Metropolitan Egyetem, Edutus Egyetem, Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. Az elmúlt közel másfél évtizedben több, mint ötszáz hallgatónak voltam a szak-, illetve diplomadolgozati, valamint TDK témavezetője. Közülük többen már tudományos pályán folytatják szakmai karrierjüket.

Tagja vagyok a Mesterséges Intelligencia Konzorciumnak, vezetője az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mesterséges Intelligencia Műhelyének, tudományos titkára az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola által kiadott Biztonságtudományi Szemle tudományos-szakmai lektorált folyóiratnak.